Koninklijke wandeling
Het programma van de Koninklijke wandeling is bekend. De wandeling start op zaterdag 26 april 2025 om 11.00 uur en wordt zaterdag 26 april live uitgezonden door de NOS op NPO1. Lees hieronder per onderdeel wat je kunt verwachten of blader door het programmaboekje.
Het programmaboekje kun je hier downloaden (PDF, 22MB).
De wandelroute
Programma in het kort
Ontvangst in Doetinchem (en de regio Achterhoek)
- Aankomst bus bij Amphion theater
- Colonne met motoren, Brek’rs en diverse fietsen gaan voor de bus uit door de Burgemeester van Nispenstraat
- Saluut van vendeliers en Normaal met “Oerend Hard”
Programma
We verwelkomen de Koninklijke familie zoals alleen wij dat kunnen. Daar beginnen we al mee voor de officiële ontvangst. Trail- en crossmotoren, brommers, elektrische Brek’rs en unieke fietsen staan de Koninklijke familie bij het Amphion op te wachten. Zij begeleiden de bus naar de kruising Burgemeester van Nispenstraat – Plantsoenstraat waar de familie uitstapt en officieel ontvangen wordt door burgemeester Mark Boumans en de (voorgedragen) commissaris van de Koning Daniël Wigboldus.
Wie zeker ook niet mogen ontbreken bij een Achterhoeks ontvangst zijn de mannen van de band Normaal. Terwijl de Koninklijke familie uitstapt, spelen zij het nummer ‘Oerend Hard’. We zijn benieuwd of de leden van de Koninklijke familie bekend zijn met het Achterhoekse fenomeen ‘høken’! Tegelijkertijd vormen vendeliers uit de regio (NL en D) al vaandelzwaaiend een traditierijke erehaag voor een warm onthaal. De vendeliers brengen een vendelhulde aan de familie met een speciaal door kunstmatige intelligentie ontworpen Achterhoekse Koningsvendel.
Programma in het kort
De familie wordt welkom geheten door de schutterskoningen en -koninginnen.
- Groet van de koningsparen aan de Koninklijke familie
- De vogels zijn gemaakt en geschilderd door kinderen van verschillende basisscholen uit de regio (NL en D)
- Vogel ontworpen door jonge ondernemer met behulp van AI
Programma
Wij zijn het oude en het nieuwe leven, hier in de Achterhoek. De koningen en koninginnen van de schutterijen, een eretitel waar elk jaar opnieuw om wordt gestreden, zijn misschien wel het meest bekende bewijs van ons ‘oude leven’. Dat mag op Koningsdag daarom zeker niet ontbreken. De koning of koningin die de titel wint vertegenwoordigt de schutterij, heeft een sociale functie en helpt bij het in stand houden van culturele en historische tradities. Verschillende schutterskoningen en -koninginnen uit de regio en onze Duitse aangrenzende gemeenten ontvangen de Koninklijke familie.
Het decor wordt gekenmerkt door bijzondere vogels, gemaakt door kinderen uit de regio en uit Duitsland. Zij maken deze ‘koningsvogels’ in het kader van een grensoverstijgend schoolproject. Dit schoolproject wordt gecoördineerd door basisschooljuf Jacoba van der Valk. De modellen van de koningsvogels zijn met behulp van AI gemaakt door een jonge ondernemer uit de regio.
Programma in het kort
Ontvangst bij het Mark Tennantplantsoen door Ariane kop, directeur-bestuurder van het Amphion Cultuurbedrijf.
- Opening door Shuffle Percussion Group
- Het levend stilleven van Louise te Poele
- Diverse Achterhoekse dansgroepen treden op
- Een groot feestelijk slot met Sander Berendsen, orkest en Achterhoekse talenten
Programma
De Achterhoek staat bol van kunst en cultuur. Niet alleen is ons Amphion Theater vier keer uitgeroepen tot het beste theater van Nederland, maar ook is er hier van alles te beleven en te bewonderen. Daar laten we de Koninklijke familie graag kennis mee maken aan de hand van de volgende thema’s:
- Poëtisch, theatraal, klein en verwonderend
- Traditie en innovatie samen in beweging
- Feestelijke viering van talent en gemeenschapszin
De Koninklijke familie komt aan bij het Mark Tennantplantsoen. Hier worden zij ontvangen door directeur-bestuurder van Amphion Cultuurbedrijf Ariane Kop en kunstenares Louise te Poele. Louise heeft voor Koningsdag een stilleven ontworpen: een knallende en kleurrijke ode aan de Achterhoekse spirit. Het begint met een welkomtspoort richting het onverwachte en een viering van verrassende schoonheid en tradities.
De Shuffle Percussion Group zorgt voor een energieke opening, waarbij de Koninklijke familie wordt uitgenodigd ritmes op te pikken van de percussionisten. Dansers Lisa & Serah begeleiden de Koninklijke familie door de poort verder het park in.
Vanuit het levende kunstwerk zet het gezelschap zich voort naar de dansvloer, waar lokale dansers en acrobaten een indrukwekkende act rond het thema traditie vs. innovatie uitvoeren, waarbij oude en nieuwe elementen samensmelten. Hier vervagen de grenzen tussen stijlen en wordt een climax bereikt, waarmee het belang van coöperatie wordt benadrukt.
Het hoofdstuk wordt afgesloten met een speciaal lied, gemaakt door Sander Berendsen. Dit lied, waarin de regio centraal staat, wordt gezongen door zangers en zangeressen van verschillende koren uit de Achterhoek, van jong tot oud. Zij worden begeleid door het Warboel Orkest dat speciaal voor deze dag uitgebreid wordt met andere leden van diverse orkesten uit de regio.
De zangers en zangeressen studeren samen met het publiek het refrein in en vormen zo één groot koor, waarmee de Koninklijke familie wordt toegezongen richting het volgende hoofdstuk.
Programma in het kort
Ontvangst door Ellen Willems
- Een tocht over het Achterhoekse erf en een ode aan stadsboerin Anna Reintjes
- Kennismaken met verschillende koks en boeren uit de streek
- Een feestmaal uit de Achterhoekse keuken
Programma
In de Achterhoek gebruiken we de achterdeur. De Koninklijke familie komt daarom via het erf, ‘achterom’ binnen. Hier worden zij ontvangen door Ellen Willems, stadsboerin van Doetinchem.
Ellen nam het stokje over van Anna Reintjes, de eerste echte stadsboerin van Doetinchem. Op het erf brengen we een ode aan Anna. Zij fietste elke dag naar haar twee koeien, molk die met de hand en ging met twee emmers melk in de fietstas naar huis. Een historisch beeld waar veel Doetinchemmers warme herinneringen aan hebben. Een paar jaar na haar dood startte Ellen Willems het project de Stadsboerin. Bekijk het item van Omroep Gelderland over de koeien van Anna.
Al wandelend over het land waar ons voedsel geproduceerd wordt, maakt de Koninklijke familie kennis met verschillende boeren uit de streek. Zij laten zichzelf en hun producten zien op het erf.
Via de achterdeur komen we de keuken binnen. Daar is het gezellig en staan de pannen te pruttelen op het fornuis. We schuiven aan bij de keukentafel. Dé plek waar wordt gegeten, gelachen en gehuild en waar de mooiste plannen worden bedacht. Aan de Achterhoekse keukentafel zitten mensen van ver en mensen van hier. Want, eten verbindt! Gekookt door koks uit de Achterhoek met wortels hier maar ook verder weg. Zij bereiden lekkere gerechten van Achterhoekse producten waar de Koninklijke familie
én de mensen in het publiek van mogen genieten. Aan de speciaal gedecoreerde tafels zitten 58 gasten. De leeftijd die de Koning op 27 april mag bereiken.
Schitterende, gerecyclede kleding en groene kunst op de feestelijk gedekte tafels sieren het decor. Livemuziek in het Achterhoekse dialect maakt het plaatje compleet.
Programma in het kort
Ontvangst door Maurice Tepperik en Pascal Kamperman
- Een estafette van sporttalenten uit de Achterhoek
- Een inkijkje in het grote en veelzijdige sport- beweegaanbod voor jong en oud
Programma
Aan de Sportlaan ontvangen Maurice Tepperik (directeur-bestuurder Sport-ID) en Pascal Kamperman (Achterhoek in Beweging) de Koninklijke familie. Zij begeleiden de familie langs verschillende sporten en bewegingsactiviteiten. We laten de Koninklijke familie kennismaken met Achterhoekse sporttalenten en vrijwilligers. We geven een inkijkje in het grote en veelzijdige sport- en beweegaanbod in Doetinchem en de Achterhoek, waar we zo ontzettend trots op zijn: “De Achterhoek, de grootste vereniging van Nederland!”.
Tijdens Koningsdag benadrukken we de verbindende rol en de maatschappelijke bijdrage van sportclubs in de Achterhoek. Deze dag laten sporters en vrijwilligers in estafettevorm zien dat bewegen in de regio mogelijk is voor iedereen van 0 tot 100 jaar. Verbinding, inclusie, samenwerking en plezier als basis voor een lang leven sport en bewegen voor iedereen.
Leuk detail: de estafette wordt in gang gezet door een reusachtige Achterhoekse bal. Deze bal heeft voorafgaand aan Koningsdag al een hele toer door de 8 Achterhoekse gemeenten gemaakt. De bal gaat namelijk op bezoek bij verschillende sportclubs om de sporters en vrijwilligers op te halen voor de Sportlaan.
Programma in het kort
Ontvangst door teamcoaches: Guus Hiddink, Lonneke Slöetjes en Aniek van Koot
- ‘De kleine Vijverberg’ op het Raadhuisplein
- ‘t Geet hier spoken’: opkomst van kwisteams onder aanvoering van Graafschapspelers
- Kwis (in 3 teams)
Programma
Voetbalclub De Graafschap is niet alleen in Doetinchem, maar in heel de Achterhoek een begrip. Het iconische stadion De Vijverberg staat helaas niet binnen bereik van de looproute tijdens Koningsdag. Probleem? Niet voor een Achterhoeker! Dan halen we De Vijverberg gewoon naar ons toe!
Op het Raadhuisplein bouwen we ‘De Kleine Vijverberg’. Hier worden de leden van de Koninklijke familie als ware sporthelden ontvangen. Het opkomstlied van De Graafschap, ’t geet hier spoken, mag hierbij zeker niet ontbreken.
In een stadion hoort natuurlijk een wedstrijdelement! Daarom spelen we in het stadion een kwis. De Koninklijke familie is uiteraard van harte welkom aan deze spannende competitie deel te nemen!
Programma in het kort
Ontvangst door Jacoba van der Valk en Rianne te Kaat
- Hamburgerpoort wordt ter gelegenheid van de verjaardag van de Koning omgebouwd tot ‘Koningspoort’
- Rianne te Kaat maakt een 3D kunstwerk onder de Koningspoort
Programma
Doetinchem is een stad die in de Tweede Wereldoorlog zwaar gebombardeerd is. Veel historie is daarom verloren gegaan. Het kunstwerk ‘de Hamburgerpoort’ is een moderne herinnering aan 1 van de 4 verloren stadspoorten die rond het ‘ei’ van Doetinchem hebben gestaan.
Speciaal voor Koningsdag toveren we de Hamburgerpoort om tot Koningspoort. Dat doen we door alle koningsvogels, gemaakt door basisschoolleerlingen, te bevestigen aan deze poort. Om het plaatje compleet te maken, legt Achterhoekse (en wereldberoemde) street artist Rianne te Kaat de laatste hand aan een 3D kunstwerk dat zij op de grond onder de poort maakt.
Programma in het kort
Ontvangst door Bart Kiers en Nienke Zonsveld
- Rosalie de Graaf werkt aan kunstwerk over de oude Veemarkt
- Een wandeling door het heden
- Fietsende kinderen bouwen aan hun stad van de toekomst
Programma
Bart Kiers en Nienke Zonsveld (Festival Achterland) nemen de Koninklijke familie mee op reis door Doetinchem. Vanuit het verleden naar het heden en met een blik naar onze toekomst. Dit hoofdstuk is een ode aan wat Doetinchem en het leven hier bijzonder maakt. We beginnen met een historisch beeld van Doetinchem, de plek waar Doetinchem haar plek als centrumgemeente van oudsher aan te danken heeft: de Veemarkt. Street artist Rosalie de Graaf legt de laatste hand aan een bijzonder drieluik als ode aan die tijd.
De wandeling gaat verder door het heden en toont het groene coulisselandschap waar de Achterhoek zo om bekend staat. De Koninklijke familie komt langs verrassende plekjes en onverwachte plaatjes. Ontmoetingen met de mensen van hier schetsen een beeld van het Achterhoekse leven. We zetten ‘de keet’ in de spotlight. Deze keten zijn het toonbeeld van saamhorigheid, verbinding en naoberschap. Ook laten we onze innovatieve kant zien in een groen decor.
De toekomst wordt geschetst door onze jeugd. Het bekende beeld van fietsende kinderen die door weer en wind kilometers afleggen om van en naar school te gaan. Al fietsend bouwen zij aan het Doetinchem en de Achterhoek van de toekomst. Dit wordt op een verrassende manier in beeld gebracht.
Programma in het kort
Afscheid bij het koningspodium
- Suzan & Freek treden op
- Onder begeleiding van het 60-koppige orkest van Phion
- Dankwoord door de burgemeester en de Koning
- Afsluiting met het gezamenlijk zingen van het Wilhelmus
Programma
Na een route van verwondering en bewondering, van kunst en cultuur, van sport, van eten en drinken, van traditie en innovatie, zal Koningsdag 2025 worden afgesloten op het festivalterrein bij de Doetinchemse Walmolen aan de oever van onze Oude IJssel.
Op dit indrukwekkende hoofdpodium – ontworpen door de makers van de Zwarte Cross – gaat de familie het festivalterrein op. Hier worden zij uitgenodigd voor de apotheose van Koningsdag 2025.
Ze mogen natuurlijk niet ontbreken: het Achterhoekse duo Suzan & Freek! Zij geven hier een bijzonder en uniek optreden. En, het kan natuurlijk niet anders dan dat Koningsdag in Doetinchem wordt afgesloten met dit nummer: De Overkant. Een lied speciaal geschreven over de geboortegrond van Suzan en Freek, de Achterhoek.
Om het helemaal af te maken zingen Suzan en Freek onder begeleiding van het 60-koppige orkest van Phion, hét Gelders- en Overijssels orkest. Bekijk de videoboodschap van Suzan en Freek over hun optreden tijdens Koningsdag.
We sluiten deze dag af met natuurlijk een woordje van de Koning en de burgemeester én met het Wilhelmus dat over heel de Oude IJssel te horen zal zijn.
Veelgestelde vragen
Deze route laat een mooi stuk van Doetinchem zien. Daarnaast is de route het meest geschikt qua infrastructuur. De binnenstad heeft met deze route net langs de binnenstad op ook nog genoeg ruimte voor de reguliere festiviteiten voor Koningsdag.
Het feest heeft een grote impact op de bereikbaarheid van het centrum. Hoe de afsluitingen en andere verkeersmaatregelen er precies uit gaan zien, weten we op dit moment nog niet. Samen met onder andere hulpdiensten en vervoersmaatschappijen werken wij aan een bereikbaarheids- en mobiliteitsplan voor Koningsdag.
Na het vertrek van de Koninklijke familie heffen we de maatregelen stapsgewijs op. Op dit moment is nog niet bekend wanneer alle wegen weer opengesteld worden.
Op zaterdag 26 april gaat de markt niet door. De markt op dinsdag 22 april en dinsdag 29 april gaat wel door.
Nee, de route is rookvrij.